Wednesday, 11 May 2011

~Khas buat adik-adikku!!~

Bismillah..

Assalamualaikum. Alhamdulillah atas segalanya. Selawat dan salam buat junjungan mulia Muhammad S.A.W. Hari ni aku berasa sangat sedih dan hiba bila mana membaca dan melihat segala aktiviti dan pekerjaan yang sedang dilakukan kawan-kawan, rakan sebaya, pemuda-pemudi juga adik2 yang comel di negara sana. Dengan pertubuhan kumpulan2 yang tiada motif, isu2 sosial yang kian meluas, juga kehidupan yang telah jauh lari daripada arus agama. Sedihnya apabila melihat orang lain masih belum mendapat pentarbiyahan seperti mana telah aku dapati. Sedih kerana melihat mereka terus alpa dan leka dengan permainan dunia. Sedih kerana seperti tiada tujuan dan arah hidup mereka. Tuhan diketepikan. Agama diabaikan. 

Istighfar di dalam hati mengenangkan adik-adikku yang sedang meningkat remaja moga mereka jauh daripada perkara-perkara seperti itu. Aku rasa sangat takut sekiranya Allah memalingkan hati-hati mereka. Sekiranya mereka tidak kuat dalam menghadapi hari-hari yang dijalani. Sekiranya mereka makin jauh daripada kehidupan beragama. Hanya doa yang mampu aku hulurkan ketika ini. Kadang rasa bersalah kerana berada jauh daripada mereka sedang mereka memerlukan. Maaf atas ketidakmampuan dan ketidaksempurnaan. Bukanlah niat menjauhi tetapi mencari dan menambah supaya boleh lebih memberi kelak. Risau hati bila mengenangkan siapa yang mereka kenali dan rapati. Bimbang andai mereka tersilap langkah dan arah. Risau mereka sesat dalam perjalanan kehidupan. 

Namun aku tahu sebaik-baik sandaran adalah Dia. Dialah yang menjaga dan sentiasa melindungi mereka biarpun aku hanya sejengkal berhampiran mereka. Dialah yang sentiasa memberi dan mengurniakan kepada mereka kekuatan dan kesabaran biarpun aku punya kekayaan. Dialah juga yang akan sentiasa mengawasi dan memerhati biarpun aku berada di depan mata mereka. Kerana itu aku bahagia ada Dia bersama. Kerana itu aku yakin untuk meninggalkan mereka buat sementara.

Ya Allah, aku takut akan azabMu.
Aku hiba melihat keingkaran mereka kepadaMu.
Aku benci melihat tanpa melakukan apa-apa.
Namun, aku terasa sangat lemah.
Aku adalah seorang nazira yang sepatutnya berani pada perkara yang benar.
Bukan berdiam diri tanpa kata sepatah.
Bagaimana harus aku lakukan ya Fattah..

Ya Allah, Engkau peliharalah keluargaku daripada segala bentuk kebodohan.
Tunjukkanlah kepada mereka jalanMu.
Pimpinlah mereka..Bimbinglah mereka..
Jangan Engkau biarkan mereka dalam kesesatan.
Jangan Engkau biarkan mereka dalam kegelapan.
Hadirkanlah cahaya buat mereka.
Tunjukilah mereka jalan yang Engkau redhoi Ya Hadi..

Sesungguhnya aku benar-benar mencintai mereka.

1 comment:

'Ezzah Al-Islam said...

Errrmm sedih dan takutkan?
melihat ummat yg makin sakit..

insyaAllah, naz.. Allah tahu hati2 kita nakkan kebaikan tu.. insyaAllah kita doa moga Allah memilih kita utk menjadi salah seorg yg membawa kebaikan tu..

salam sayang dear^^,

*rindu*