Tuesday, 24 May 2011

Islam Untuk Semua..^^,

Bismillah..
Assalamualikum wbt..
Alhamdulillah masih diberi kesempatan menulis olehNya biarpun agak busy sedikit dalam fatrah imtihan ni. Bila difikir-fikirkan semula, bila kita inginkan sesuatu tu, pasti Allah berikan. Itulah sifat pemurah Dia kepada hamba-hambaNya. Teringat suatu ketika dahulu tika mana masih jahil tentang Islam walaupun Islam itu agama yang dianuti sejak lahir lagi. Rasa seperti tertampar dengan ilmu dan fikrah baru tentang Islam. Rasa seperti baru menganuti agama mulia ini.Rasa seperti baru mengenali Allah dan agamaNya. Ya Allah, ampunilah kejahilan dan kesilapan-kesilapan kami. Engkaulah Yang Maha Pengampun dan Penerima Taubat hamba-hambaMu.

Alhamdulillah setelah beberapa tahun belajar tentang agama, terasa lebih terbuka dengan kefahaman Islam. Islam agama yang mudah tapi bukan bermaksud boleh diambil mudah. Kita sebagai seorang yang bergelar muslim seharusnya menunjukkan contoh dan akhlak yang baik. Tunjukkan yang Islam tu bukan agama yang menyusahkan dan bukan juga agama yang memaksa. Jangan jadikan diri kita fitnah besar kepada Islam. Terasa diri banyak menunjukkan akhlak yang buruk dan tidak baik kepada orang ramai. Istighfar atas dosa-dosa lalu. Ya Allah, jadikanlah kami golongan yang beriman dan beramal soleh. Bukan golongan yang membawa keburukan kepada agama Mu. Nastaghfirullah..

Beberapa hari yang lepas, saya disapa oleh seorang kenalan lama di sekolah dahulu. Dia menceritakan tentang surau dikawasan dia belajar. Sedih dan pilu rasa hati bila mana saya dengar yang mana di surau itu terdapat sekumpulan orang yang membawa usrah atau terdapat liqa' tetapi tidak ada seorang pun dari ahli liqa' itu yang memanggil orang lain untuk mengikutinya walau terdapat orang lain di dalam surau itu seolah-olah Islam itu hanya untuk yang mereka yang dikenali sahaja sampaikan dia hanya mampu mencuri dengar ilmu-ilmu agama yang disampaikan mereka. Wallahua'lam akan kesohihan yang tidak mengajak orang lain tu. Mungkin juga mereka yang terlepas dengar tentang liqo' yang diadakan. Namun, kawan saya itu bernasib baik kerana dia cuba untuk menebalkan mukanya berada lama disitu semata-mata untuk mendengar. Tapi alangkah ruginya sekiranya ramai lagi yang mahukan Islam tapi dengan perlakuan kita menyebabkan makin ramai yang menjauhi kita. Rupanya perkara baik juga boleh membuatkan orang memandang buruk kepada agama kita. Ayuhlah kita sama-sama fikirkan, muhasabah semula setiap yang kita lakukan. Kadang kita tidak sedar apa yang kita lakukan itu merupakan satu kesilapan besar buat agama ini. Kerana itulah Allah menyuruh kita agar amar maaruf dan nahi mungkar serta berpesan pada kebenaran dan kesabaran.

Dan untuk titipan terakhir post kali ni, terasa banyak perkara yang masih tidak dilakukan memandangkan masih banyak ummat Islam yang berada di alam kejahilan. Bangunlah wahai anak-anak muda daripada lenamu yang panjang. Pandanglah dunia dengan pandangan Islam. Jadikan agama sebagai benteng kita daripada melakukan kejahatan. Ingatlah yang Allah sentiasa memerhatikan kita di bumi ini. Tidak malukah kita membiarkan Tuan kita melihat kita dalam keadaan yang buruk?? Tidak malukah kita melanggar kata Tuhan yang telah memberikan kita kehidupan di muka bumi ini?? Ayuhlah semua, lakukan transformasi diri demi Tuhan Pemberi Rezeki, juga kehidupan yang pasti.

Jom sama-sama kita renungkan hadith ni..

عَنْ النَّوَّاسِ بنِ سَمْعَانَ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ، عَنِ النَّبِيِّ صَلَّى الله عليه وسلم قَالَ : الْبِرُّ حُسْنُ الْخُلُقِ وَاْلإِثْمُ مَا حَاكَ فِي نَفْسِكَ وَكَرِهْتَ أَنْ يَطَّلِعَ عَلَيْهِ النَّاسُ . [رَوَاهُ مُسْلِم] .
وَعَنْ وَابِصَةَ بْنِ مَعْبَد رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ : أَتَيْتُ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ : جِئْتَ تَسْألُ عَنِ الْبِرِّ قُلْتُ : نَعَمْ، قَالَ : اِسْتَفْتِ قَلْبَكَ، الْبِرُّ مَا اطْمَأَنَّتْ إِلَيْهِ النَّفْسُ وَاطْمَأَنَّ إِلَيْهِ الْقَلْبُ، وَاْلإِثْمُ مَا حَاكَ فِي النَّفْسِ وَتَرَدَّدَ فِي الصَّدْرِ، وَإِنْ أَفْتَاكَ النَّاسُ وَأَفْتَوْكَ "
[حديث حسن رويناه في مسندي الإمامين أحمد بن حنبل والدارمي بإسناد حسن]
 mafhumnya :
Dari Nawwas bin Sam’an radhiallahuanhu, dari Rasulullah shollallohu ‘alaihi wa sallam beliau bersabda : “Kebaikan adalah akhlak yang baik, dan dosa adalah apa yang terasa mengaggu jiwamu dan engkau tidak suka jika diketahui  manusia “
(Riwayat Muslim)
Dan dari Wabishah bin Ma’bad radhiallahuanhu dia berkata : Saya mendatangi Rasulullah Shallallahu'alaihi wasallam, lalu beliau bersabda : Engkau datang untuk menanyakan kebaikan ?, saya menjwab : Ya. Beliau bersabda : Mintalah pendapat dari hatimu, kebaikan adalah apa yang jiwa dan hati tenang karenanya, dan dosa adalah apa yang terasa mengganggu jiwa dan menimbulkan keragu-raguan dalam dada, meskipun orang-orang memberi fatwa kepadamu dan mereka membenarkannya.
(Hadits hasan kami riwayatkan dari dua musnad Imam Ahmad bin Hanbal dan Ad Darimi dengan sanad yang hasan)

No comments: