Saturday, 12 November 2011

~Tarbiyah is the beginning of ISLAM~

Bismillah..
Assalamualaikum wbt..
Alhamdulillah akhirnya setelah hampir 6 bulan meninggalkan dunia penulisan ni, Allah berikan kesempatan hari ni untuk update semula apa yang telah ditinggalkan. Terleka dengan kerja dan tugasan dalam kehidupan seharian sehingga terlupa tugasan memberikan manfaat kepada orang lain melalui bentuk penulisan. Apapun, alhamdulillah syukur kepada Allah kerana masih lagi diberikan kesempatan berfikir untuk memenuhkan ruangan yang sentiasa tersedia ada ini untuk menyampaikan dan berkongsi apa yang diketahui dan dirasai bersama dengan orang lain.

Point saya pada kali ini adalah berkaitan dengan tarbiyah. Apa itu tarbiyah?? Ramai orang yang merasai dan memahami erti tarbiyah ini akan tetapi, amat mendukacitakan apabila tarbiyah itu hanya dipandang remeh dan terhad pada sesetangah perkara sahaja. Apa yang ingin saya maksudkan adalah ramai yang ditarbiyah tetapi lagak caranya tidak menunjukkan seperti itu. Makin lama ditarbiyah makin lupa akan tanggungjawab yang dipikul. Bukanlah saya mencari kesempurnaan pada diri setiap orang yang ditarbiyah itu kerana saya sendiri faham dan tahu hakikat ketidak sempurnaan manusia di dalam alam ini. Akan tetapi, orang yang ditarbiyah itu sepatutnya lebih lagi mengetahui dan memahami kehendak dan perintah Islam itu. 

Adakah tarbiyah tertumpu hanya pada perkara ukhrawi?? Adakah Islam tidak langsung memandang dunia, alam yang sedang kita diami?? Bukankah dunia ini satu tempat persinggahan yang perlu kita jagai sebelum kita dihantar ke alam yang lain yang telah dijanjikan Ilahi?? 

Setiap orang mempunyai hak terhadap diri kita. Sebagai orang yang ditarbiyah seharusnya memberikan hak itu kepada setiap yang disekelilingnya. Antara contoh hak yang saya katakan disini adalah seperti hak kepada diri sendiri atau kerja kita, hak kepada sahabat, keluarga , dan umumnya orang disekeliling kita iaitu masyarakat yang hidup bersama kita di alam ini. Tarbiyah bukan hanya duduk bersama di dalam satu halaqah, akan tetapi tarbiyah itu dapat diperolehi dari setiap sudut dan hembusan nafas kita ini. Pandanglah sekeliling dan hayatilah apa yang telah Allah berikan pada kita. Itu juga tarbiyah dari Allah. Kenanglah tiap kerja dan amalan yang telah kita lakukan. Itu juga tarbiyah dari Allah. Banyak tarbiyah yang telah Allah ajarkan dan tunjukkan kepada kita. Maka renungilah setiap perkara yang pernah terjadi dalam hidup kita, in syaa Allah ada terselit rahmat tarbiyah di dalamnya. Selami masa lalu dan kini yang sedang kita jalani, pasti nikmat tarbiyah dapat kita rasai.

Jangan kita lupa, setiap amanah dan kerja yang kita lakukan seharusnya semuanya adalah kerana Allah. Jangan kita lalai dan leka sehingga tarbiyah yang kita anggap tarbiyah itu memakan diri kita kerana diri kita tidak berjaya melaksanakan amanah dan tanggungjawab yang dipikul. Orang yang mendapat tarbiyah hatinya lembut dan bersih, dan kerana itulah dia dapat membawa dan memikul amanah Tuhan untuk menyampaikan agama Allah itu sendiri. Kita memproses diri menjadi yang terbaik bagi melahirkan generasi yang terbaik juga. Itu merupakan satu kelebihan yang kita dapat melalui pentarbiyahan agama yang telah disampaikan oleh Rasul kita Muhammad S.A.W. Semoga tarbiyah yang kita semua sedang hadapi di muka bumi ini sentiasa dalam redho Ilahi. Jadilah pentarbiyah yang mampu menggegarkan dunia Islami yang telah lama sepi daripada khalifah yang diidami seperti suatu masa silam dahulu yang hanya mampu dikenangi buat masa kini, namun tidak mustahil untuk direalisasikan menjadi satu mercu tanda kemenangan yang pasti. Wallahua'lam.

1 comment:

madu lebah said...

ditarbiyyah dan mentarbiyah dan mengejar tarbiyah dan biarkan diri dikejar tarbiyyah,,hehe
mubarak,da update blog