Saturday, 3 April 2010

Sejarah April Fool!!!!!

Assalamualaikum wbt..
Di sini saya ingin berkongsi sedikit sejarah april fool yang telah saya baca di beberapa laman web. Susun atur cerita tersebut secara sepenuhnya tidak saya ketahui. Tetapi perkara yang paling penting ialah kita sebagai seorang muslim yang mengakui tiada tuhan melainkan Allah dan Nabi Muhammad SAW pesuruh Allah perlulah mengambil iktibar dan pengajaran daripada kisah dan sejarah yang lepas supaya Islam tidak ditindas dan dipermain-mainkan lagi. Al-Quran sendiri banyak menceritakan tentang sejarah-sejarah yang berlaku terdahulu supaya kita memandang dan berfikir mengenainya. Rasulullah bersabda : " The believer should not be bitted from the same hole twice". So, marilah kita sama-sama mengkaji dan mengikuti sejarah berkaitan bulan april yang disambut boleh dikatakan hampir satu dunia ini. Moga rahmat dan lindungan Allah sentiasa mengiringi dan bersama dengan kita semua dalam setiap langkah dan degupan jantung. In syaa Allah..      Ketika ribuan umat Islam sudah berkumpul di pelabuhan, kapal yang tadinya sandar di pelabuhan langsung dibakar dan kaum Muslimin dibantai dengan kejam sehingga air laut menjadi merah kerana darah. Peristiwa pembantaian dan pengingkaran janji itu terjadi pada 1 April 1487 Masihi dan dikenang sebagai “The April Fool Day”.

     UMAT Islam sangat tak pantas merayakan “April Mop” atau “The April Fool Day”, kerana kebiasaan itu merupakan peringatan peristiwa pembantaian umat Islam di Sepanyol pada 1 April 1487 Masihi.

    Umat Islam banyak yang “latah” dan merayakan April Mop tanpa mengetahui dasar dan asal muasal peristiwa tersebut, kata cendikiawan Muslim, Ir. H. Asmara Dharma, dalam tulisannya yang diterima ANTARA di Medan, Minggu.

Dijelaskannya, perayaan April Mop itu diawali peristiwa penyerangan besar-besaran oleh tentara Salib terhadap negara Spanyol yang ketika itu di bawah kekuasaan kekhalifahan Islam pada Maret 1487 Masihi.

Kota-kota Islam di Sepanyol, seperti Zaragoza dan Leon di wilayah Utara, Vigo dan Forto di wilayah Timur, Valencia di wilayah Barat, Lisabon dan Cordoba di Selatan serta Madrid di pusat kota dan Granada sebagai kota pelabuhan berhasil dikuasai tentara Salib.

Umat Islam yang tersisa dari peperangan itu dijanjikan kebebasan jika meninggalkan Spanyol dengan kapal yang disiapkan di pelabuhan Granada. Tentara Salib itu menjanjikan keselamatan dan memperbolehkan ummat Islam menaiki kapal jika mereka meninggalkan Spanyol dan persenjataan mereka.

Namun ketika ribuan umat Islam sudah berkumpul di pelabuhan, kapal yang tadinya sandar di pelabuhan langsung dibakar dan kaum Muslimin dibantai dengan kejam sehingga air laut menjadi merah karena darah.

Peristiwa pembantaian dan pengingkaran janji itu terjadi pada 1 April 1487 Masehi dan dikenang sebagai “The April Fool Day”.

Selanjutnya, kata Dharma, peristiwa “The April Fool Day” itu dipopularkan menjadi April Mop dengan “ritual” boleh mengerjai, menipu dan menjahili orang lain pada tanggal itu, tetapi bernuansa gembira.

“Ritual tersebut disyaratkan dengan tidak bolehnya orang yang ditipu dan dijahili itu marah dan membalas,” katanya.

Salah seorang remaja Muslim, Julia Putri, mengaku tidak mengetahui sejarah April Mop, meski sering melakukannya ketika masih di bangku sekolah.

Namun Julia mengaku terkejut jika perayaan April Mop terkait dengan peristiwa pembantaian umat Islam di Spanyol.

Sementara itu, Rita Sahara, remaja Medan lainnya, juga menyatakan tidak mengetahui sejarah awal perayaan April Mop.

Dia menyatakan hanya mengetahui April Mop berkaitan dengan praktek menjahili, menyampaikan informasi bohong dan mengolok-olok orang lain dengan membuat kejutan.

Setelah mengetahui sejarah April Mop itu, ia mengimbau umat Islam, khususnya kaum remaja, tidak perlu merayakan April Mop karena sama artinya merayakan pembantaian umat Islam. (*)

*Dikutip secara lengkap dari kantor berita Antara, 30 Maret 2008, berjudul “Umat IslamTak Pantas Rayakan April Mop

diambil daripada http://ibnyahya87.edublogs.org 

pautan cerita dan sejarah berkaitan april fool :-

  1. http://ridzuan1706.wordpress.com/
  2. http://berita-harian-online.com/
  3. http://sabbah.biz/

1 comment:

Anonymous said...

sejarah april fool dikatakan dr sebuah cerita kejatuhan islam di andalusia..dimana islam mula bertapak disitu sekitar 94 hijrah selama 800-900 tahun(894 h)ketika.ia dibuka oleh seorg hamba allah y bernama tariq bin ziyad..ia mnamakan bumi andalusia sbg al andalus.....